Apariția mașinii de spălat
Întrucât nu dispuneau de tehnologiile înalte pe care le folosim astăzi, înaintașii noștri găseau soluții rudimentare pentru a-și satisface una din cele mai importante nevoi: spălatul hainelor. Indiferent de procedeul pe care îl aplicau, această muncă se dovedea a fi obositoare și mare consumatoare de timp.
Cine se mai gândește astăzi că în urmă cu secole și chiar zeci de ani, spălatul rufelor se realiza izbind hainele de pietre, frecându-le cu nisipuri abrazive, în cazane sau la râu, folosind plăcile din lemn sau doar apa clocotită?
Progresele remarcabile au făcut ca, în prezent, apăsarea pe cateva butoane să rezolve aproape exclusiv această problemă.
Vâltoarea reprezintă o variantă destul de cunoscută pe meleagurile românești. În albia râului se făcea o adâncitură, apoi se așezau scânduri în formă de cerc. Apa forma un vârtej în care erau spălate rufele. Dar dorința oamenilor de a-și face viața mai ușoară și-a spus cuvântul.
Cea mai veche mașină de spălat a fost o placă de lemn cu striații pe care se frecau hainele și a fost inventată în 1797 de către Nathaniel Briggs. Câțiva ani mai tarziu Briggs a patentat prima mașină de spălat. Mașina era compusă dintr-o cutie mare plină cu pietre care era așezată pe picioare mari de lemn iar hainele erau trecute printr-un mecanism de role din lemn. Mașina era eficientă însă foarte greu de manevrat și operat.
James King a patentat prima sa mașină de spălat cu tambur în 1851 și acest model semăna cu mașinile de spălat moderne însă era manuală, nu automată.
În 1858 Hamilton Smith a patentat mașina de spălat rotativă. Străbunica mașinilor de spălat de astăzi arăta ca un butoiaș cu picioare, deasupra căruia erau doi tamburi prin care venea rufa în apa din butoiaș. Acționarea mașinii era manuală, printr-o roată asemeni celor de la fântâni.
În 1874 William Blackstone din Indiana a construit o mașină de spălat drept cadou pentru soția sa, mașina devenind primul model de mașină de spălat casnică. Această mașină era alcătuită dintr-un cilindru din lemn în care era instalat un disc, tot din lemn ce putea fi pus în mișcare de rotație cu manivela externă acționată manual. Hainele murdare erau puse în cuvă și agitate în apă plină de săpun, care era aruncată la sfârșitul procesului de spălare. Invenția a avut un asemenea succes încât Blackstone a început să producă și să vândă mașini de spălat: în 1879 s-a mutat cu tot cu fabrica ce producea mașinile de spălat, la Jamestown, statul New York.
În 1907 Frederick Maytag a început la rândul lui să producă mașini de spălat din lemn, devenind în scurt timp unul dintre cei mai importanți producători americani.
„The Thor” a fost prima mașină de spălat electrică. Aceasta a fost inventată în 1908 de către Alva J.Fisher și produsă de către Hurley Machine Company din Chicago. „The Thor” era o mașină de spălat cilindrică cu un tub galvanizat și un motor electric.
Maytag la rândul lui, a renunțat la mașinile mecenice și a început să le producă pe cele electrice.
În 1911 Compania Whirlpool a început să producă mașinile de spălat cu motor electric iar în 1922 Maytag a introdus sistemul de agitare al apei în jurul cilindrului.
În 1930 John W. Chamberlain a inventat mașina de spălat care putea să spele, clătească și să tragă apa din haine dintr-o singură operațiune.
În 1937, Bendix Corporation a introdus prima masină de spălat automată din lume, concept care sta la baza mașinilor de spalat din prezent.
Prima mașină de spălat automată a fost introdusă pe piață în 1947 de către Compania Whirlpool.
În anii 60’ costurile de fabricare al mașinilor de spălat automate au scăzut și astfel au fost scoase pe piață modelele de mașini de spălat automate la prețuri accesibile.
Multe s-au schimbat între timp, iar la ora actuală mașinile de spălat sunt obiecte cu o tehnologie de vârf, programabile, sofisticate și de încredere. Majoritatea mașinilor de spălat de ultimă generație pot prezenta uscător incorporat, display cu ecran mare LCD/LED, panou de comandă electronic ușor de controlat, precum și funcții utile ca funcția Pet, pentru îndepărtarea părului de animale, mai ales dacă ai alergie; funcția BabyCare, pentru o spălare și clătire intensivă a hainelor bebelușilor, pentru îndepărtarea oricăror bacterii și a alergenilor, utilă și celor cu alergii la diferite substanțe, chiar și din detergenți; funcția DarkCare, pentru protejarea culorii rufelor închise la culoare, ca să își păstreze intensitatea și să arate ca noi chiar și după mai multe spălări, program antialergic pentru persoane cu piele sensibilă sau alergică, cu spălare intensă și clătire superioară astfel încât să nu rămână nicio urmă de detergent; program special pentru cămăși.
În ziua de azi ne-ar fi greu dacă nu, imposibil, să ne imaginăm viața fără mașină de spălat.