Curățenia de la mătură la aspirator inteligent

07.05.2013 22:14

            Mătura. Acest instrument banal a avut un rol important în epoca industrializării, a creat rivalități între SUA și Marea Britanie și chiar a pătruns în ritualuri și mituri. Ne putem cu toții imagina cum în epoca preistorică, o femeie curăță podeaua peșterii cu o creangă ruptă din vreun copac, în timp ce bărbatul său era la vânătoare. Ei bine, această acțiune a existat din cele mai vechi timpuri și nici instrumentul folosit în acest scop nu s-a schimbat prea mult.

            Înainte de 1797, măturile erau făcute de mână, din crengi, paie sau ierburi uscate și legate împreună. Acestea nu erau prea eficiente și se stricau repede, așadar confecționarea măturilor era la ordinea zilei. Unii spun că primul inovator în domeniu a fost un fermier din Massachussetts, numit Levi Dickenson. El s-a gandit sa îi construiască soției sale o mătură din sorg, o plantă înrudită cu porumbul. Astfel, s-a dovedit că tulpinile uscate de sorg sunt mult mai eficiente decât crengile, iar mătura lui Dickenson s-a răspândit rapid.

            Următoarea invenție i-ar apartine tot fermierului american. Nemulțumit de faptul că măturile sale cedau rapid, el a construit în 1810 o mașină care îl ajuta să facă mături mai rezistente într-un timp mai scurt. Mașina a avut un rol important în Revoluția Industrială. Între timp, în Europa, măturile erau construite din ramuri de salcie.

            Până acum toate măturile erau rotunde, rezultând din legarea ramurilor sau a diferitelor materiale în jurul unei crengi mai mari sau a unui mâner special fabricat. Cei care au ajuns la concluzia că măturile plate ar fi mai eficiente au fost călugarii din ordinul United Society of Believers, numiți și Shakers. Tot ei au folosit în premieră sârma pentru a lega perii măturii de mâner. SUA a inceput curând exportul de mături în Canada, America de Sud și Europa, însă nu în Anglia, unde producătorii locali dețineau monopolul.

            În timp, au apărut mături cu peri de plastic și cu mânere îmbrăcate în cauciuc, însă cele fabricate din sorg sunt apreciate ca fiind mai eficiente și mai calitative. Astfel, în SUA încă mai există producători tradiționali de mături.

            Mai departe de a fi un instrument practic, mătura a pătruns în ritualuri și obiceiuri. Astfel, în timpul celui de-al doilea război mondial, submarinele americane arborau o mătură la prora vasului când se întorceau în port, pentru a anunța că “au măturat” dușmanii. O ceremonie de nunta a sclavilor africani, datând încă din 1600, are o parte numită “saritul peste mătura”. Cum acestora li se interzicea să se căsătorească la biserica, mirii puneau o coadă de mătură de-a curmezișul, în tocul unei uși și apoi săreau peste ea. Mătura era păstrată în noua gospodărie ca un simbol valoros.

            Deși mătura juca un rol foarte important în fiecare casă, acest lucru nu a fost de ajuns iar odata cu creșterea nevoilor  s-a trecut  la invenția aspiratorului.

            Aspiratorul este un aparat electrocasnic care folosește o pompă de aer pentru a creea un vid parțial care absoarbe praful și murdăria. Praful este colectat într-un sac (textil sau de hârtie) care acționează ca filtru principal sau într-un colector amovibil rigid prevăzut cu un sistem centrifugal.

            Primul model de aspirator a fost inventat în 1860 de către Daniel Hess din West Union, Iowa și a purtat denumirea de „măturător”. Acea mașinărie avea o perie rotativă și un mecanism elaborat de furtunuri care să genereze absorbția prafului și mizeriei. Hess a primit un patent (US No. 29.077) pentru invenția sa la 10 iulie 1860.

            În 1868, Ives W. McGaffey a inventat și patentat în Chicago primul aspirator manual care folosea principiile de vacuum pe care l-a denumit „Whirlwind” („vârtej de vânt”). Acest model era mai ușor și mai compact, însă mai dificil de manevrat, deoarece avea o manivelă care trebuia învârtită în același timp în care aspiratorul era împins pe podea. Nu se poate estima exact succesul pe care acest model l-a avut, deoarece majoritatea aspiratoarelor vândute au fost distruse în Marele Incendiu din Chicago din 1871. Se cunosc doar două astfel de aparate care au supraviețuit, unul dintre ele putând fi găsit la Hoover Historical Center. McGaffey a fost doar unul dintre inventatorii americani și europeni ai secolului al XIX-lea care au conceput aspiratoare acționate manual. El a obținut un patent (US No. 91,145) la 8 iunie 1869.

            În 1876, Melville R. Bissell din Grand Rapids, Michigan a creat pentru soția sa, Anna Sutherland Bissell, un model de aspirator electric care să curețe rumegușul din covoare și, la scurt timp după, a fost creată compania Bissell Carpet Sweepers, pe care, după moartea soțului său, Anna a condus-o, devenind astfel cea mai puternică femeie de afaceri a acelui moment.

            La 14 noiembrie 1898, John S. Thruman din St. Louis, Missouri a depus actele pentru a obține patentul (US No. 634,042) pentru un aspirator pneumatic pe care l-a denumit „renovator pneumatic pentru covoare”. Patentul a fost acceptat la 3 octombrie 1899.Thruman a creat un aspirator pe bază de benzină pentru o mare companie care oferea servicii de menaj,General Compressed Air Company.

            Despre englezul Hubert Cecil Booth se spune că ar fi cel care a inventat primul aspirator motorizat în 1901. Booth a creat un dispozitiv mare, care în primă fază a funcționat cu ajutorul unui motor pe ulei, iar mai târziu cu un motor electric, pe care l-a numit „Puffing Billy”. Principiul primului aspirator creat de Booth se baza pe aspirația aerului prin intermediul unei pompe și a unui filtru din pânză.

            De atunci și până în 1921 au fost patentate de către David T. Kenney, Walter Griffiths, Hermann Bogenschild, James Murray Spangler, Hoover și Nilfisk o serie de modele de aspiratoare cu diverse îmbunătățiri față de modelul original al lui Booth.

            În 1921, Electrolux lansează pe piață Modelul V, un aspirator care a fost proiectat să stea pe podea, în poziție orizontală (spre deosebire de toate celelalte modele, care aveau poziție verticală), așezat pe două picioare metalice, acest model devenind punctul de pornire pentru toate generațiile viitoare de aspiratoare.

            Aspiratoarele s-au transformat, de-a lungul anilor, în obiecte alese nu doar pentru tehnologiile promise, cât și pentru design-ul atractiv, silențiozitate și prietenie promisă mediului înconjurător.Astăzi ne putem bucura de aspiratoare cum ar fi cele cu filtrare prin apă, aspiratoare inteligente,fără cablu de alimentare care își fac singure treaba sau care funcționează pe baza resturilor de mâncare pe care le transformă în biocombustibil.