Televizorul
Televizorul s-a dovedit a fi o tehnologie cu o putere formidabilă asupra existenței omului, care nu-l mai scapă din ochi. Cum universul electronic se află într-o continuă dezvoltare, televizoarele au o istorie care datează din 1884 și ajunge în zilele noastre cu aparaturi tot mai sofisticate, cu siluete tot mai slim și cu senzori aproape umani.
Cercetătorul german Paul Gottlieb Nipkow a creat prima mașinărie numită televizor electromecanic, dar scotianul John Logie Baird este cel care a revoluționat televizorul și implicit a creat pista principală pentru apariția televiziunii. El a afișat pentru prima oară imagini în mișcare la Londra, în 1926.
Televiziunea s-a născut în momentul în care Baird a reușit să trimită un semnal TV la distanță de 705 km prin linia telefonică dintre Londra și Glasgow. De aici a fost un singur pas până la înființarea Baird Television Development Company Ltd., companie care a realizat și prima transmisie televizată transatlantica - Londra-NY - și primul program pentru BBC. Americanii au început să fabrice și ei modele de televizoare în 1928, francezii în 1929 și rusii în 1934.
În perioada interbelică, televizoarele au devenit din ce în ce mai performante, nu aveau ecrane LCD și rezoluții fantastice, dar erau deja electrice în totalitate. Între timp au intrat pe piața televizoarelor nemților și ale olandezilor.
În timpul celui de-al doilea razboi mondial aproape toate televiziunile au încetat să mai transmită, dar au existat și câteva excepții. Toate televiziunile britanice au fost închise, în schimb, câtorva dintre rețele din SUA li se permitea în continuare semnalul.
De exemplu, între 1942-1944, germanii transmiteau din Paris prin Turnul Eiffel, iar între anii 1942 și 1945, SUA experimenta cu rachete ghidate prin TV și trimise spre Pacific.
Imediat după sfârșitul războiului, a avut loc și o reînviere a televizorului. Oamenii au început să cumpere tot ce le era interzis în timpul războiului, iar unul dintre "must have"-urile perioadei era televizorul. Boom-ul pe piața televizoarelor din SUA a avut loc între '48 și '49 și în Anglia s-a întâmplat câțiva ani mai târziu.
În anii '50 și alte națiuni au devenit tehnologice, astfel că, televizoare au început să facă și brazilienii, canadienii, cehii, olandezii și danezii, italienii și japonezii.
În aceeași perioadă au apărut primele show-uri TV ca I Love Lucy sau Today Show. Televizoarele alb-negru au împânzit deja lumea, dar încet-încet și-au făcut apariția și televizoarele color, mult mai scumpe. În preajma anilor '50 au fost fabricate și telecomenzile, care însă aveau prețuri piperate, în jur de 400-500 $ bucata. Oamenii asistau la maturizarea televizorului.
Între 1960 și 1980, televizorul devenise deja o obișnuință în casele oamenilor și tot mai multe țări se bucurau și de canale de televiziune. Între timp au fost create și video-casetofoanele.
După 1980 deja ne amintim de televizoarele pe care le aveau bunicii noștri, mult mai moderne și mai normale decât cele din perioada interbelică. Acum, oamenii își permiteau să-și cumpere și telecomenzi cărora le mai scăzuse prețul.
La începutul anilor '90 ne luau ochii televizoarele cu carcasă de plastic neagră sau argintie și cu ecran mare, în genul celor ca Sony Trinitron din '91.
Cât de repede s-au extins televizoarele atunci când au devenit mai accesibile se vede din cifra cumpărătorilor la nivel mondial, peste un miliard de televizoare în toată lumea în anii '90.
Între timp în '97 a apărut în public prima Plasma TV, realizată de cei de la Pioneer, un pas important într-o era în care TV-ul nu mai reprezenta doar o necesitate, ci un moft la modă. Producătorul Sony și-a strâns la comun modele TV de referință din istoria sa).
În anii 2000, televizoarele sunt alese după design și după multitudinea de caracteristici care mai de care mai sofisticate. Ecrane mari, cu diagonale până la 108 cm, cu rezoluții incredibile care te fac parcă să trăiești live experiența vizuală prin LCD-uri și HDTV-uri.
În ton cu mobila și destul de mari încât să acopere un perete gol, televizoarele țin pasul cu moda și cu schimbările tehnologice atât de neașteptate.