Telefonul fix
Cel mai popular și cel mai utilizat mijloc de comunicare, telefonul a schimbat literalmente lumea. De-a lungul timpului, s-au făcut numeroase modificări în structura și proiectarea telefoanelor, iar astăzi se găsesc mii de modele și culori care mai de care mai atractive. Chiar dacă telefoanele mobile și tehnologia fără fir sunt mai folosite și mai dorite în zilele noastre, telefonul fix încă mai poate fi găsit în majoritatea caselor.
Istoria inventării telefonului este interesantă și plină de controverse. Cu toate că Alexander Graham Bell este creditat cu crearea acestuia, inventarea telefonului a fost bazată pe multe alte invenții ale altor oameni de stiință celebrii. Johann Philipp Reis a fost primul care a avut ideea de a transmite sunetul prin intermediul energiei electrice. În 1861, Reis a construit chiar un aparat care putea transmite sunetul, cunoscut sub numele de „telefonul Reis” care, din păcate, avea multe lipsuri și nu i s-au adus îmbunătățiri. Italianul Antonio Meucci a creat și el o versiune timpurie a telefonului și a făcut o demonstrație în Havana. Deoarece în 1871 a depus chiar și o cerere de brevetare pentru modelul său (pe care însă n-a reînnoit-o), unii îl creditează pe Meucci ca fiind primul care a inventat telefonul.
Cinci ani mai târziu, Elisha Gray și Alexander Graham Bell au proiectat separat dispozitive capabile să transmită și să recepționeze cuvintele rostite pe cale electrică (telefonul). Cei doi și-au depus cererea pentru brevetarea invenției în aceeași zi – 14 februarie 1876. Cu o singură diferență: cererea lui Bell a fost depusa puțin înainte de ora prânzului, cu doua ore înainte de cererea lui Gray. Cei doi inventatori au intrat într-o bătălie legală faimoasă legată de inventarea telefonului, câștigată în final de Bell.
Alexander Graham Bell, un profesor a cărui ocupație includea și instruirea unor specialiști care le predau oamenilor surzi și muți, era familiarizat cu sunetul și natura lui. Inițial, Bell dorea să inventeze un telegraf modificat care ar fi putut să trimită mai multe mesaje sau semnale în același timp. Deși un sistem funcțional, telegraful bazat pe codul Morse, era practic limitat la trimiterea sau primirea unui mesaj pe rând. Cunoștințele avansate ale lui Bell asupra naturii sunetului și muzicii i-au permis să întrevadă posibilitatea transmiterii unor mesaje multiple în același timp, folosind același cablu.
În timpul experimentelor, Bell a avut ideea de a crea un dispozitiv care ar putea transmite un discurs prin energie electrică. În 1875, în timp ce experimenta, Bell a auzit prin fir sunetul unui ceas de perete. Acest lucru l-a încurajat și, împreună cu asistentul său, electricianul Thomas A. Watson, a continuat să experimenteze neobosit pentru a construi un aparat care putea transmite sunetul. În cele din urmă, pe 10 martie 1876, Bell a rostit primele cuvinte printr-un telefon, („Dle Watson, vino aici, vreau să te văd”) și au fost auzite clar la capătul celălalt al firului. Aceste cuvinte au fost imortalizate în istorie, iar data menționată mai sus este marcată ca fiind data oficială a inventării telefonului de Alexander Graham Bell.
Marele succes al lui Bell a marcat nu numai inventarea telefonului, ci și sfârșitul telegrafului multiplu. Potențialul de comunicare conținut în demonstrația sa de „vorbire prin electricitate” îl depășea cu mult pe cel pe care ar fi putut să îi aducă simpla creștere a capacității sistemului punct – linie.
După inventarea telefonului, au existat numeroase demonstrații publice pentru popularizarea lui. Bell Telephone Company a fost înființată în 1877 și producția de telefoane a început la scară largă.
Primele telefoane au fost fabricate sub supravegherea lui Watson care conducea departamentul de Cercetare-Dezvoltare al companiei, iar în decurs de un an, mii de americani aveau acasă un telefon. La jumatatea anului 1878, Theodore Vail, administratorul Serviciilor Postale Feroviare, este numit director general al companiei Bell – o decizie care a stat la baza transformării companiei într-un monopol, Bell System. Vail a luptat cu toți competitorii, iar de-a lungul a douăzeci de ani a apărat compania în peste 600 de procese, câștigându-le pe toate.
În 1915, Bell, aflat la New York, i-a telefonat lui Watson care era la San Francisco, acesta fiind primul apel la lungă distanță. Alte invenții remarcabile legate de telefon sunt cadranul rotativ, inventat în 1923, telefonul fără fir, inventat în 1965, precum și telefonul mobil, inventat în 1983.
Sfârșitul anilor 1940 a adus numeroase inovații în domeniu, primele telefoane comerciale mobile fiind instalate în 1946. Un an mai târziu, oamenii de știință de la laboratoarele Bell au inventat tranzistorul, iar cursul istoriei avea să se schimbe. În 1948, această invenție avea să le aducă un premiu Nobel pentru Pace.
Alexander Graham Bell a fost decorat în timpul vieții cu diverse premii și diplome de onoare pentru invenția sa remarcabilă. Cel mai ironic fapt despre viața lui Bell este că, deși el a inventat telefonul, nu l-a folosit niciodată, deoarece a considerat că este o intruziune în munca sa.
Există încă o mulțime de dispute și dezbateri cu privire la inventatorul telefonului și toți oamenii de știință menționați anterior sunt creditați pentru invenție. Oricare ar fi adevărul, trebuie să le fim recunoscători pentru că au făcut comunicarea mai ușoară și mai convenabilă.
În zilele noastre, progresele în domeniu au loc la viteze amețitoare. Sunt dezvoltate și îmbunătățite sisteme de comunicare ultra-rapide. Pentru mai mult de 100 de ani, telefonul a constituit o verigă de bază în comunicare peste tot în lume. Astăzi, telefoanele mobile și calculatoarele au revoluționat comunicarea personală și de afaceri.